Pojemniki dla branży mięsnej od Grupy Craemer
Aktualności Biznes Logistyka Technologie Transport i spedycja

Pojemniki dla branży mięsnej od Grupy Craemer

Wielkogabarytowe pojemniki dla branży mięsnej z tworzywa sztucznego to nieodzowne wyposażenie w logistyce wewnętrznej i zewnętrznej w przemyśle mięsnym. Szczególnie potrzebne są tu rozwiązania, które pozwalają zaoszczędzić miejsce i obniżyć koszty. Właśnie te wymagania spełniają kontenery Economic Transport Box z oferty Grupy Craemer.

Dzięki przemyślanej konstrukcji te stabilne, 300-litrowe pojemniki można łatwo i bezpiecznie sztaplować. Z kolei po opróżnieniu gniazdować i w ten sposób zmniejszyć ilość zajmowanego przez nie miejsca o ok. 70%. Na liczne zalety kontenerów ET Box stawia od wielu lat duże polskie przedsiębiorstwo z branży przetwórstwa drobiu.

Firma ma ponad 20 lat doświadczenia na rynku mięsnym. W centralnej Polsce prowadzi jeden z najnowocześniejszych zakładów zajmujących się rozbiorem mięsa i produkcją mięsa mielonego. Każdego dnia przetwarza się tu ok. 200 ton drobiu na różne produkty. Zakład rozbiera kurczaka i indyka na części, np. udka, skrzydełka czy filety z piersi, wytwarza też drobiowe mięso mielone. Pozostałości trafiają do producentów karmy i paszy dla zwierząt. Pojemniki dla branży mięsnej są więc w tych procesach niezwykle pomocne.

Pojemniki dla branży mięsnej i ich specyfikacja

ET Box marki Craemer wytwarza się metodą wtrysku w formie monobloków z wysokogatunkowego polietylenu dopuszczonego do kontaktu z żywnością. Mają pojemność 300 litrów. Każdy kontener waży 17,7 kg i ma 1200 mm długości, 780 mm szerokości oraz 630 mm wysokości (to wymiary zewnętrzne). Jego nośność to 250 kg, a nacisk sięga 785 kg. Pojemniki dla branży mięsnej ET Box mogą być używane w temperaturach od –30 do +40°C. Krótkotrwale nawet +90°C. Są odporne na większość chemikaliów, środków czyszczących i substancji organicznych. Do ich zalet należą też bezspoinowa konstrukcja i gładkie ścianki wewnętrzne, które ułatwiają mycie i suszenie.

Pojemniki dla branży mięsnej marki Craemer i ichkonstrukcja pozwala na ich proste i efektywne gniazdowanie i sztaplowanie. Po wewnętrznej stronie ich górnej części, znajdują się specjalnie wyprofilowane powierzchnie. Można na nich bezpiecznie ustawić cztery stabilne nóżki zewnętrzne kolejnego pojemnika. Po obróceniu o 180° można natomiast umieszczać kontenery ET Box jeden w drugim i w ten sposób zaoszczędzić miejsce, co zwiększa efektywność logistyki przy transporcie i składowaniu pustych pojemników. Zajmują dzięki temu o ok. 70% mniej miejsca – wysokość czterech kontenerów ET Box ustawionych w stos (2445 mm) odpowiada wysokości, na którą sięga 14 kontenerów włożonych jeden w drugi (2450 mm).

Pojemniki dla branży mięsnej firmy Craemer posiadają zintegrowane kieszenie na transponder w górnej krawędzi (po jednej na każdym krótszym boku), w których można umieścić etykiety RFID. Pola do nadruku zapewniają przy tym miejsce na spersonalizowany logotyp, opis lub numerację wykonywane metodą gorącego stempla.

Pojemniki dla branży mięsnej – obustronne zadowolenie

We wspomnianym nowoczesnym polskim zakładzie zajmującym się przetwórstwem drobiu, w obiegu jest ponad 5000 kontenerów tego typu. Pojemniki ET Box są tu przewożone za pomocą różnych wózków transportowych (paletowych i widłowych – zarówno ręcznych, jak i elektrycznych). Następnie umieszczane w magazynie wysokiego składowania na specjalnie przystosowanych do tego półkach i opróżniane przy użyciu.

„Zakład jest bardzo zadowolony zarówno z jakości kontenerów ET Box, jak i z obsługi klienta” – potwierdza Arkadiusz Wissuwa, Area Sales Manager Poland w firmie Craemer. „Dowodzi tego nasza wieloletnia, znakomita współpraca”.


źródło: Grupa Craemer